MANYETİK REZONANS


MR’da ana manyetik alan magnet tarafından oluşturulur.Bu magnet çok büyük bir manyetik alan oluşturur.Magnet, süper iletkenlik kazanabilmesi için sargıları soğutulmalıdır. Magnetin sargılarına süper iletkenlik özelliğinin kazandırılabilmesi için sargılar -270 ºC’de soğutulmalıdır. Bu Helyum ile sağlanır. Helyum kompresörü vasıtasıyla magnetin içine püskürtülür. Görüntü alınmasını sağlayan çeşitli alıcı sargılar vardır. Bu sargılar görüntüsü alınacak bölgeye yerleştirilerek o bölgeden gelen sinyallerin algılanmasını sağlarlar. Magnetin içinde soğutma amaçlı içten dışa doğru He, N ve su bulunur.

En az 1,5 Tesla manyetik alan gücünde, süper iletken tipte magnete ve aktif olarak ekranlama özelliğine sahip, standart ve hızlı MR sekansları bulunan, difüzyon, perfüzyon ve fonksiyonel görüntüleme yapan, MR proton spektroskopi ve kardiak inceleme özelliklerine sahip cihazlardır.

MR, magnet ve gantri sistemi, hasta masası, radyo frekans sistemi, bobinler, bilgisayar sistemi, kumanda konsolları ve yazılımlardan oluşur.

Gradientlerin artış hızı en az 120 T/m/sn ve non-rezonant türde’dir.

Gantri açıklığı en az 60 cm olmaktadır ve hastanın azami konforunu sağlayacak özelliklerde olur. Bu konforu sağlamak için ayna, ışık, ses, müzik düzeni gibi aksesuarlar kullanılabilir.

Manyetik alanda hidrojen çekirdeğinin uyarılması ve uyarıyı takiben manyetik rezonans sinyallerinin elde edilmesinde kullanılacak olan RF sistemi bilgisayar kontrollü ve dijital olur.RF linearitesi yazılım yardımıyla sağlanır ve RF sisteminin alıcı bant genişliği en az 250 kHz olur.

MR’daki görüntülerin depolanacağı bilgisayarın hard disk kapasitesi en az 18 GB, görüntü işleme sisteminin hafıza kapasitesi en az 512 MB, imaj oluşturma bilgisayarının hafızası en az 512 MB olur.

Elde edilen görüntülerin filme basımı için laser kameralar kullanılır ve görüntüyü baskılamak için laser yazıcı kullanılır.

0 yorum: