KLİNİK MÜHENDİSLİĞİ

KLİNİK MÜHENDİSLİĞİ




Biyomedikal Mühendisliğinin alt dallarından biri olan Klinik Mühendisliği çok yeni bir dal olmakla beraber, en hızlı gelişen mühendislik dallarından biridir.Bu özelliği dolayısıyla tıp alanında da klinik mühendisliğinin faydaları görülmektedir. Raporda klinik mühendisliği ile ilgili şu sorulara yanıt aranacaktır;


A)KLİNİK MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?


Klinik mühendisliği; Amerikan Klinik Mühendisliği Kolejinin (ACCE) 1992’de yaptığı tanıma göre “Hasta bakımını,uygulamalı mühendislik ve yönetim kabiliyetiyle birleştiren, geliştiren ve sağlık teknolojisiyle destekleyen profesyonellerin çalıştığı mühendislik dalı”dır.
IPEM(Institution of Physics and Engineering in Medicine)’e göre ise “Klinik mühendisleri görüntüleme, teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve araştırmalar için malzeme ve donanım dizayn eden mühendis”lerdir.
Genel olarak klinik mühendisleri,hastalıkların araştırılmasında ve evrelerinde kullanılan cihazların dizaynı ve geliştirilmesinde görev alan mühendislerdir.Klinik mühendisleri; fiziksel bilimleri , malzeme ve imalat bilgilerini hastalıkların teşhisi ve tedavisinde kullanmak için üretilen makinelerin tasarımında ve yapımında kullanırlar.

B)KLİNİK MÜHENDİSLİĞİNİN TARİHÇESİ

Klinik mühendisliği gerçekten oldukça yeni bir dal. Aslında klinik mühendisliği biyomedikal mühendisliğinin gelişmesi sonucu ortaya çıkan bir mühendisliktir. 2. Dünya Savaşından hemen sonra mühendisler tıp ve biyoloji alanlarında çalışmaya yönelmişlerdi. AEMB’nin (Alliance for Engineering in Medicine and Biology) kayıtlarına göre biyomedikal mühendisliği ilk 1948’ de ortaya çıkmıştır.O yılda , ISA(Instrument Society of America )ve AIEE(American Institute of Electrical Engineers) dan bir grup mühendis tıpta kullanılabilecek x-ray ve radyasyon cihazlarını İlk Medikal Elektronik Konferansında tanıttılar. Bu yıldan sonra biyomedikal mühendisliğinde çok hızlı bir gelişim başladı.
1968’de beş topluluk – ISA, IEEE (the Institute for Electrical and Electronic Engineers), ASME (American Society of Mechanical Engineers), AICE (American Institute of Chemical Engineers) ve AAMI (Association for the Advancement of Medical Instrumentation)- JCEMB’i (Joint Committee on Engineering in Medicine and Biology) kurdular.
1970lere gelindiğinde ise klinik mühendisliği üzerine kolejler ve üniversitelerde bölümler açılmaya başlandı, resmi müfredatlar geliştirilmeye başlandı.Şimdilerde ise üniversitelerde klinik mühendisliği lisans, mastır ve doktora dereceleri yapılıyor. Müfredat matematik, beşeri bilimler, yönetim,kimya, bilgisayar yazılımları ve ekonomiyi içeriyor.1970lerde doğan bu mühendislik dalı 30 senede inanılmaz bir hızda gelişti.Ve şuan tıp bilimi, biyomedikal ve klinik mühendisliği olmadan fazla bir şey yapamaz.

C)KLİNİK MÜHENDİSLERİ HANGİ KONULAR ÜZERİNDE ÇALIŞIRLAR?

Klinik Mühendisleri;
-Hastalarda; görüntüleme, teşhis, tedavi ve araştırmalarda kullanılan cihazların dizayn ve geliştirilmesini yaparlar.
-Hastanelerdeki cihazların kalite ve garanti sorumluluklarını üstlenirler.
-Hastanelerde doktorlara, görevlilere kullandıkları cihazlar hakkında bilgi verirler ve yardımcı olurlar.
-Gerekirse doktorlara yardımcı olmak için doktorlarla ameliyata girerler.
-Yeni medikal alet alımlarında aletin teknik değerlendirilmesini yapar.
-Medikal teknoloji edinebilmek için kapital bütçe hazırlar.
-Sağlık ekibinin bir parçası gibi çalışır.Örneğin

*Cerrahi lazer programını geliştirmek.

*Kalple ilgili ameliyat programlarını ayarlamak.

*Kompleks medikal bilgi sistemlerini ayarlamak ve işletmek.

-Mevcut medikal teknolojisinin yararını yükseltmek ve uzatmak.

-Hastanelerdeki Biyomedikal Malzeme Teknikerlerini yönlendirmek ve görevlendirmek.

gibi birçok konu üzerinde çalışırlar.


D)KLİNİK MÜHENDİSLİĞİNİN GENEL GÖREVLERİ

1)Malzeme Yönetimi:

Klinik mühendisleri cihaz ve yönetim programları geliştirirler.İçerilen belirli görevler:değerlendirme ve yeni teknolojileri seçme, teklif hazırlama, yeni cihazları yükleme ve kabul etme.

2)Danışma:
Bazı tecrübeli klinik mühendisleri diğer hastanelerdeki teknoloji departmanlarıyla fikir alış verişi yaparlar.Böylece ortaya hem iyi sonuçlar çıkar ayrıca takım çalışmasının da bir parçası olunur.

3)İmalat:
Birçok medikal makinelerin tasarımları, geliştirilmesi, testleri, kalite kontrolleri, araştırmalar ve servis alanı klinik mühendisleri tarafından yapılır.

4)Akademik Kariyer:
Birçok klinik mühendisleri üniversitelerle anlaşıp okulda kalıyorlar ve akademik kariyer yapıyorlar.

SONUÇ
Mühendislik dalları içinde en hızlı gelişen mühendislik dalı olmakla birlikte, insanlık için en yararlı olan mühendislik dallarından biridir. Tıbbın bu denli gelişmesini sağlayan dallardan en önemlilerinden biride klinik mühendisliğidir.
Dünyada bu kadar hızlı yayılmasına rağmen henüz Türkiye’deki hiçbir üniversitede klinik mühendisliği diye bir dal bulunmamaktadır.











0 yorum: