BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ klinikmuhendislik.com


biyomedikalmuhendislik.com klinikmuhendislik.com
1950'li yıllara kadar insan vucüdü klasik radyografi teknikleri ile görüntüleniyordu. İlerleyen teknoloji ile tomografi sistemleri geliştirildi. Cisme enerjinin dışardan uygulanıp cismin içerisinden dedektöre ulaşması prensibine dayanan X-ışınlı tomografi, ultrasound tomografisi ve cismin içine herhangi bir şekilde aktarılan radyo izotopların yayınımı prensibine dayanan pozitron emisyonu teknikleri mevcuttur.

Bilgisayar kullanımının artması ile birlikte bu tomografi metodlarında işlemlerin karmaşıklığı ve tekrarı sebebiyle bilgisayar tomografi sahasına girmiş ve günümüz tıbbi görüntüleme teknolojisinde kaçınılmaz bir gereksinim olmuştur. Üzerinde halen çalışmalar sürdürülen elektriksel empedans bilgisayarlı tomografisini de transmisyon tomografisi sınıfına dahil etmek mümkündür.

Tomografi, kesit resim demektir. Tomografik sistemlerin temel prensibi cismin dilim dilim incelenmesine dayanır. X-ışınlı bilgisayarlı tomografide cismin içinden X-ışını geçirip, cismin diğer tarafına yerleştirilmiş olan fotografik film üzerinde cismin içindeki farklı doku yoğunluklarını belirleme prensibine dayanır.

Pozitron Emisyon Tomografisinde (PET) biyolojik sistemlerin temel yapıtaşları olan bazı elementlerin radyoizotopları kullanılarak görüntü elde edilir. Diğer bir emisyon tomografisi türü ise tek foton emisyon tomografisi yani SPECT'dir. Bu yöntemin PET'den farkı, gamma ışınları vererek bozulan herhangi bir radyoizotopun kullanılabilmesidir. SPECT sistemi PET'e göre daha basit, fakat görüntü kalitesi ve verimi düşüktür.

X ışın tüpü ısı kapasitesi en az 5,25 MHU ısı kapasitesindedir. Isı atımı en az 700 KHU/dk’ dır.

0 yorum: