EKG

EKG cihazları kalbin elektriksel aktivitesini kaydetmeye veya göstermeye yarayan cihazlardır. Bunlar kullanıldıkları yerlere göre birtakım farklılıklar göstermekle birlikte genel nitelikleri birbirlerine benzer.

EKG cihazları şu şekilde gruplanabilir:

i) Elektrokardiyografi kaydediciler

ii) EKG izleme cihazları

Bu iki grubun birleştiği cihazlar ve sistemler de vardır. Örneğin operasyon sırasında hastanın sürekli izlendiği ve zaman kaydedicisi devreye sokularak bazı gözlemlerin kaydedildiği cihazlar, yoğun bakım odalarında merkezi bir kaydedici ile izlenen bir hastanın EKG ’sini anında kaydeden sistemler gibidir.

EKG elektrotları gümüş ve gümüş kloritten yapılmıştır ve iletkenliği sağlamak için özel bir jelle kullanılır.bu elektrotlar sayesinde vücuttan alınan sinyallerin çıktısı alınır ve tekrar kullanmak için saklanır.

Ayrıca bu cihazları tek kanallı ve çok kanallı olmak üzere iki gruba ayırmak mümkündür. Çok kanallı cihazlar aynı anda bir kaç derivasyonu birden kaydeden cihazlardır.

Elektrotlar dokuya yapıştırır ve vücut yüzeyindeki elektrik akımı bu sayede ölçülür.

Yukarıda teknik özellikleri verilmiş olan EKG cihazından hastanenin Anestezi , Çocuk cerrahisi , Göğüs cerrahisi , Acil, Dahiliye , Kalp damar , Kardiyoloji ve Beyin cerrahisi bölümlerinde bulunmaktadır.NIHON KOHDEN marka 9130K modeli , HP marka SONOS 2000 modeli, SIEMENS marka E285E modeli, PETAŞ marka 110 modeli, BURDICK marka EK 10 modeli ve KARDIOFAX marka ECAPS modelinden çok sayıda bulunmaktadır.

Herhangi bir arıza veya hata olduğunda cihaz bunu bildirir.

Ekranda en az 3 derivasyon EKG isimleri ile birlikte kaydedilmeden izlenebilir ve istenildiğinde kayıt edilir.

0 yorum: