Böbrek Taşı Kırma Cihazları - ESWL - Litotriptörler klinikmuhendislik.com

biyomedikalmuhendislik.com klinikmuhendislik.com

Vücutdışı böbrek taşı kırma (Extracorporeal ShockWave Lithotripsy - ESWL) cihazları, odaklanan şok dalgaları aracılığı ile vücuda bir giriş olmaksızın böbrek taşlarının parçalanmasını sağlarlar ve kum halindeki taş kırıntılarının idrar yolu ile vücuttan atılmasına neden olurlar. Böbrek taşları Amerika Birleşik Devletleri nüfusunun %2-%4’ünü (hastaların %60-%80’i erkektir) etkiler ve Birleşik Devletlerde yılda 200.000 hastanın hastanelere başvurmasına neden olur.

Böbrek taşları birincil olarak, mineral tuzları (örneğin kalsiyum oksalat) ve ürik asitten oluşur. Bu bileşikler idrar yollarını tıkayarak hastanın rahatsızlanmasına, acı duymasına ve enfeksiyon kapmasına neden olduğu gibi, bir başka böbrek hastalığının başlamasında da önemli bir etken olabilirler.

Vücutdışı böbrek taşı kırma yöntemi (ESWL) açık böbrek ameliyatlarına veya perkütan nefrolitotomi uygulamalarına karşılık, vücuda bir giriş olmaksızın yapılan bir müdahale olarak ayrı bir alternatiftir. Ayrıca ESWL mesane, safrakesesi, ve pankreas taşlarını parçalamak için de kullanılabilir.

Böbrek Taşı Kırma Cihazları Çalışma Prensibi

ESWL sistemleri bir şok dalga üreteci, bir inceleme/müdahale masası, bir görüntüleme sistemi ve bir de kontrol masasından oluşmaktadır. Şekil 3-25’de bir ESWL sistemi görülmektedir.

Müdahale öncesinde taşların yerlerini belirlemek üzere floroskopik, radyografik ve ultrasonografik görüntüleme teknikleri kullanılır. Genellikle ultrasonografi, müdahale anında safrakesesi taşlarının yerini belirlemek ve izlemek için, floroskopi ise tipik olarak, böbrek taşları için kullanılır. Diğer taraftan, sayısal dar tarama radyografisi (digital slit-scan radiography) çok az sistemde kullanılmaktadır. Radyografik ve floroskopik incelemeler böbrek ve safra kesesi taşlarının tanısında ve müdahale öncesi değerlendirmelerde kullanılır.

X-ışın tüpleri floroskopide masanın altına yerleştirilirken, radyografide iç kısma monte edilir. Bazı ünitelerde radyografik film kasetleri masanın altındadır. İki veya daha fazla mönitör floroskopik ya da ultrasonik görüntüleri gösterirler. Hastanın pozisyonu ya da cihazın müdahale başlığı öyle yerleştirilir ki taş elipsoidal yansıtıcının ikinci odak noktasına tam olarak oturtulur. Hasta masası genellikle, hastanın pozisyonunu ayarlamaya yarayan bir motorlu düzenek ile donatılır.

Operatör bir kez taşın pozisyonunu denetimci bilgisayara girdikten sonra, bir mikro işlemci önceden programlanmış yoğunluk ve sürede şok dalgalarını odaklayarak uygular. Şok dalgaları sıklıkla 100’lük gruplar halinde, taş toz halini alıncaya kadar uygulanır. Tipik olarak, 30-90 dakikalık bir müdahale süresinde 500-2000 dalga uygulanır. Taşın parçalanıp parçalanmadığını veya yerinden kayıp kaymadığını kontrol etmek için sürekli ya da periyodik olarak (örneğin her 100 dalgadan sonra) taş görüntülenir. Çok büyük taşların tamamiyle parçalanması için ikinci, üçüncü ya da dördüncü seri müdahalelere ihtiyaç duyulabilir.

0 yorum: