DEFİBRİLATÖR

Defibrilatör Tanımı


Fibrilasyona girmiş bir kalbin normal ritmini geri kazanabilmesi için kalbe kısa sureliyüksek değerde akım veren cihaz. Kısaca elektro şok cihazı olarak tanımlanabilir.



Kullanıldığı Yerler: Acil Servis, Kardiyoloji Servisi, Yoğun Bakım, Ameliyathane

Defibrilatör Çeşitleri

Genel olarak üçe ayrılırlar:

1) Pacemaker’lar gibi kalbe yerleştirilen ve gerektiği anda (otomatik olarak karar vermelerini sağlayan algılayıcıları vardır) şok veren tip. ( implantable cardioverter defibrilatör)



2) Küçük kaşık seklinde iki elektrot kalbe dokundurularak şok veren tip. Tanımdan da anlaşılacağı üzere bunun kullanılabilmesi için kalbin açıkta olması gerekir, yani cerrahi bir müdahale sırasında kullanılır.

3) Hepimizin de filmlerden, dizilerden, belki de gerçek hayattan bildiği vücut yüzeyine dokundurulan büyükçe elektrotlar vasıtasıyla şok veren tip.



Defibrilatör Prensip Şeması



Defibrilatör Kullanımı



1. MONİTORİZASYON

1.1)Cihaz açılarak enerji seçme anahtarı monitör konumuna getirilir.

1.2)Hastanın sağ omuz başı ile sağ meme ucu arasına,sol omuz başı ile sol meme ucu arasına ve sol

ön aksiller çizgi ile kaburga çizgisi kesişme noktasına EKG elektrotları yerleştirilir.

1.3)Cihazdan çıkan monitörizasyon kabloları renk kodlarına göre uygun şekilde yerleştirilir.(Kırmızı sağ,Sarı sol üst,Yeşil sol alt)

1.4)İzlenmek istenen derivasyonu ekranın altında yerleşimli seçim düğmesine basarak ayarlayınız.

2. DEFİBRİLASYON

2.1) Hastada şoklanabilir bir ritim olduğundan emin olunmalıdır.

2.2) Defibrilatör enerji ayar düğmesi en üst seviyeye getirilmelidir.(Monofazik defibrilatör için 360 joule,Bifazik defibrilatörler için 270 joule).Çocuklarda 2-3 kg/joule

2.3) Şarj(Charge)düğmesine basılır.

2.4) Kaşıkların üzerine üzerine jel uygulayarak üzerlerindeki ibareye uygun uygun şekle hastanın göğüs kafesi üzerine yerleştirilir.

2.5) Çevrenizdeki kişilerin hastaya temas etmemeleri için gerekmektedir.

2.6) Kaşıklara basınç uygulayarak üzerlerindeki onay ışığının yanmasını takiben her iki kaşıkta bulunan deşarj(Discharge)düğmelerine aynı basılır.



3. KARDİYOVERSİYON

3.1) Hastanın ritimi VT ve sinüz taşikardisi dışı ritmik ve nabızlı bir ritim ise enerji ayar anahtarı 50 joule’e getirilmelidir.

3.2) Hastaya uygun dozda sedasyon ve analjezi sağlanır.

3.3) Cihaz üzerinde önce senkron(Syncron) ve sonra şarj(Charge) düğmesine basılır.

3.4) Kaşıkların üzerine jel uygulayarak üzerlerindeki ibareye uygun şekilde hastanın göğüs kafesi üzerine yerleştirilir.

3.5) Çevrenizdeki kişiler hastaya temas etmemeleri için uyarılır.

3.6) Kaşıklara basınç uygulayarak üzerlerindeki onay ışığının yanmasını takiben her iki kaşıkta bulunan deşarj (Discharge) düğmelerine aynı anda basılır.Cihazdan hastaya akım verilene kadar

kaşıkların üzerindeki basıncı ve pozisyonlarını değiştirmemek gerekir.(1 yaşın altındaki kaşık 5-8 cm,1 yaşın üstünde 7 cm çaplı kaşık kullanılmalıdır)

4. AED DEFİBRİLASYON(YARI OTOMATİK MOD)

4.1) Kaşıklar kabloların cihaza bağlantı yerinden çıkartılıp tek kullanımlık pedler takılır ve enerji ayar anahtarı AED konumuna getirilir.

4.2) Tek kullanımlık elektrodlar hastaya yapıştırılır.

4.3) Cihazın yönlendirme mesajlarını takip ederek,Charge ve daha sonra Dıscharge butonuna basarak defibrilasyon yapılır.

4.4) 8 yaş üstü hastalarda kullanılır.



5. PACEMAKER

5.1) Kaşıkları kablolarının cihaza bağlantı yerinden çıkarığ tek kullanımlık pedler takılır ve enerji ayar anahtarı PACING konumuna getirilir.

5.2) Cihaz üzerinden pace hızı ve pace şiddeti şeçilerek pace işlemini başlatmak için on/Off düğmesine basılır.

5.3) İşlemi durdurmak için On/Off düğmesine basılır.



0 yorum: