Nebilizatör

Nebülizatör, Nebulizör, Nebülizör (Buhar Aleti) Nedir ?




Nebülizatör, ses dalgalarıyla (ultrasonik nebülizatör) veya basınçlı hava (jet nebülizatör) ile sıvı haldeki ilaçları buhar haline getiren solunum yoluyla alınabilmesini sağlayan bir cihazdır.



Nebulizatör, Nebülizatör, Nebulizör, Nebülizör, Nebulizer bu terimlerin hepside Nebulizatör yerine kullanılır.



Nebülizatör ile küçük çocuklarda, ölçülü doz inhalere uyum sağlayamayan hastalarda ve ağır astması olan hastalarda astma ilaçlarının etkili bir şekilde uygulanabilmesi mümkündür.



Nebülizatör ile kullanılmak üzere hazırlanmış özel ilaç formları vardır. Bunlara NEBÜL adı verilmektedir.



Bronş açıcı ve tedavi edici (kortikosteroid) içeren nebül ilaçlar mevcuttur.

Nebulizasyon, solunumla ilaç almada kullanılan üç yaygın yöntemden bir tanesidir. Diğer solunumla ilaç alma yöntemleri Basınçlı Ölçüm Doz Solunumu ve Kuru Toz Solunumudur. Nebulizerler, durum ne Ölçüm Doz Solunumu ne de Kuru Toz Solunumu ile kontrol edilemediğinde ve aynı zamanda, büyük bir doz ilaç gerektiğinde lazım gelirler. Nebulizasyonun avantajı, bir yandan büyük dozda ilaç verilmeye devam ederken diğer yandan derin soluk alma gerekmeksizin ilacın bir maske yahut ağız parçası vasıtasıyla kolayca solunabilmesidir. Nebulizasyon, aerosol formda antibiyotik uygulaması için tek yöntemdir.



Nebulizerler, şu koşulların tedavisinde kullanılabilirler:



-Astım

-Kronik Obstruktif Akciğer Hastalıkları

-Kistsel Fibroz

-Solunum Enfeksiyonları

-Oda Nemlendirme

-Solunan havanın nemlendirilmesi

-İlaç Nebulizasyonu

-Sepesifik ve Non-spesifik akciğer hastalıkları

-Bronşiyal Astım

-Akut ve Kronik Bronşitler

-Pnomoni

Bunlar sıklıkla Bronşodilatörler, Steroidler, Sodyum Kromoglicat, Antibiyotikler ve Tuz gibi ilaçlar ile tedavi edilirler.



Nebulizerler, terapötik solüsyonları, solunum sistemi içersine solunum için ince bir aerosol buhara dönüştürmek suretiyle çalışır. İki tip nebulizer mevcuttur:



1 – Kompresörlü Nebulizerler



2 – Ultrasonik Nebulizerler



Genellikle 2-3 yaş altındaki çocuklarda tercih edilmektedir. 4-5 yaş altındaki çocuklarda ve diğer yöntemleri yapamayan büyük çocuklarda da tercih edilebilir.



Çocuklarda ilaç uygulamak için Jet nebulizatör dediğimiz kompresörlü nebulizatör cihazları kullanılmaktadır. Ultrasonik nebulizatörler tercih edilmez. İlaç ağızlık veya yüz maskesiyle uygulanmaktadır.



Nebulizatörle ilaç vermeden önce ilacın saç köklerine zarar vermesini engellemek için saçlar bone ile veya bir şapka ile örtülmeli ve gözleri korumak için de çocuk gözlüğü veya yüzücü gözlüğü kullanılmalıdır. Kullanılan ilaçlar 1 yıl gibi kısa kullanımlarda herhangi bir yan etkisi görülemese de daha uzun kullanımlarda saç kökleri ve gözlere zarar verebilir. Bu ilaçların ne kadar kullanılacağı belli olmayacağı için ilk baştan önlem almakta fayda vardır

0 yorum: