PET/CT


PET/CT başlıktan da anlaşılacağı üzere bir kanser tespit ve izleme cihazı. Peki kanser diye adlandırdığımız hastalık nedir aslında? Kanser basitçe ibare edilecek olursa kontrolsüz hücre çoğalmasıdır. Kanser hastalığı hepinizin bildiği gibi dünyada üzerinde en çok araştırma yapılan hastalıklardan birisidir.

PET/CT cihazının açılımı : Pozitron Emission Tomography / Computer Tomography`dir. Cihaz eskiden sadece PET olarak kullanılıyordu ancak, günümüz teknolojisi sayesinde CT cihazıyla birleştirilerek ileri görüntüleme tekniklerine ulaşılmıştır.

Cihaz 2 bölümden oluşuyor. Birincisi CT kısmı ikincisi PET kısmı. Peki neden iki sistem birleştirilmiş? Bunun nedeni iki sistemden de elde edilen veriler birleştiriliyor ve elimize hastalık hakkında daha fazla bilgi geçiyor.

Peki cihaz nasıl çalışıyor? Çalışma mantığını anlamak için öncelikle görüntü elde etmemizi sağlayan teoriyi bilmek gerekiyor. Bu teoriyi ileride 3. sınıf 2. dönemde Radyasyon Fiziği dersinde detaylarıyla öğreneceksiniz.

Hastaya belli bir miktar F-18 radyoaktif izotopu verilir. Bu izotop vücutta karbonhidrat tutan; yani enerji harcayan organlarda pozitron ile elektronların çarpışıp â??yok olmaâ?? olayının gerçekleşmesini sağlar. Yani izotop ışıma yapar. Bu sayede kanser oluşumuna müsait bölgeler olan organlar gözlenebilir. Bu olay sonucunda birbirinden 180 derece açıyla uzaklaşan iki adet 512kV`luk gama ışını oluşur. Gantrinin 360 derecelik tüm hacminde bulunan detektörler bu gama ışınlarını algılar. Bu dedektörler LSO(Lutetium Oxyorthosilicate) adı verilen kristal yapılardan oluşur. Burada önemli olan gama ışınlarının miktarı değil nereye ulaştığıdır. PET kısmı gama ışınlarının karşılıklı iki dedektöre de vurduğu zamanları algılar. Tek dedektöre gelen ışımalar dikkate alınmaz. Bu sayede cihaz koordinatları bilgisayara yollar ve yorumlamasını sağlar. Ayrıca gama ışınları ışık hızında hareket ettikleri için dedektörlere çok hızlı ulaşırlar ve gama ışınları gantri içerisinde yoğun bir biçimde her yere dağıldıkları için çok sonradan dedektörlere ulaşan ışınlar da algılanmaz. Bu sayede sadece 180 derece ile birbirinden ayrılan iki karşılıklı gama ışını algılanmış olur. PET kısmından görüntülerin alındığı gibi CT cihazından da CT`nin çalışma mantığında görüntüler alınır( CT cihazı hakkında detaylı bilgiyi daha sonra vereceğiz). Bu sayede görüntüler bilgisayarlar tarafından sentez haline getirilip kullanıcıya sunulur.

PET/CT cihazının en büyük avantajı kanserli dokuyu tüm cihazlardan çok daha net ve etkili bir biçimde göstermesidir

0 yorum: