ENTEROKLİSİS

Enteroklizis Nedir?
biyomedikalmuhendislik.com

İnce barsaklar karbonhidratların, protein ve yağların emiliminin büyük bir bölümünün yapıldığı yerdir. Uzunluklarından dolayı özellikle endoskopik incelenmesi güçtür. Bu nedenle enteroklizis tekniği geliştirilmiştir. Enteroklizis; ince barsakların 12 parmak (resim 1) kısmının sonrasına kateter denilen (resim 2) içi boş plastik tüpün burundan yerleştirilerek daha sonra, içinden ince barsaklarının iç yüzeyini boyayacak boya maddesi verilerek (kontrast madde) "X" ışını yardımı ile görüntülenmesini sağlayan bir radyolojik tekniktir.



Nerelerde Kullanılır?

Genellikle ince barsakların iltihabı hastalıklarında (Crohn), ince barsaklarda tam olmayan tıkanıklıkların araştırılmasında vs.



İşlem Öncesi Hazırlık var mı?

Hastaya neden bu tetkikin istendiği eski filmleri ile birlikte incelenerek randevu verilir. Arkasından ağır kalp hastalığı, böbrek yetmezliği vs gibi hastalıkları olmadıkça uygulayabileceği bir diyet ve 12 saatlik açlık yeterlidir.







Diyet kısıtlaması var mı?

İşlemden 24 saat öncesi görevli arkadaşımız tarafından hastaya bir diyet programı önerilecek ve öncesinde eğer herhangi bir kısıtlama yoksa uygun bir müsil ilacı kullanılacaktır. Hasta işlemden sonra yürüyerek kendi başında evine gidebilir.



İnceleme Nasıl Yapılır?

İnceleme ortalama 45 – 60 dakika arasında bir sürede bitirilir. Burun deliği uyuşturulduktan sonra kayganlaştırıcı bir madde sürülüp ince tüp, mide ve 12 parmak barsağından ileriye gönderilir. Bu arada hastanın burnundaki duyduğu bir rahatsızlık hissi dışında çok fazla şikayeti olmaz.



"X" ışını ile yapılan enteroklizis tekniğinin benzeri Bilgisayarlı Tomografi (Çok kesitli tomografi) ya da MR ile de yapılabilir ve sırasıyla "BT Enteroklizis" yada "MR Enteroklizis" olarak adlandırılır.

0 yorum: