PULSE OKSİMETRE klinikmuhendislik.com

PULSE OKSİMETRE

biyomedikalmuhendislik.com klinikmuhendislik.com
Pulse oksimetre (SPO2) nabız ve arteriyel hemoglobin oksijen saturasyonunu sürekli ve kolayca ölçebilen non-invasif bir kayıt alma cihazıdır.

Pulse Oksimetrenin Kullanımını etkileyen Nedenler

*çevre ışınının etkisi * titreme,atım hızı *düşük saturasyon değeri *ritim,kas,kardiyak değişimler *Anormal hemoglabinler *hareket *aşırı kıllı ve üzeri boyanmış deri


Pulse Oksimetre Cihazının Uygulanma Şekli

Arteriyal kandaki O2 satürasyon unu noninvaziv olarak, oksimetri ve pletismografi prensiplerinin kombinasyonu ile ölçümüdür. 1930'lu yıllılardan bu yana bilinen bu yöntem, 1970'li yılların sonlarına doğru cihazların geliştirilmesi ile günümüzde anestezi ve yoğun bakımda vazgeçilmez nesneler haline gelmiştir.Bir ışık kaynağı ve ışık dedektöründen oluşan sensörün arasına parmak ucu, kulak memesi gibi iyi perfüze olan dokuların yerleştirilmesi ile ölçüm yapılabilir. Kapiller dolaşımda arteriyoler pulsasyon olması dolayısıyla bu yönteme "pulse oksimetri" adı verilmiştir.

Oksimetrede temel kural, oksijene ve redükte hemoglobinin ayırt edilmesidir. Bu ayrım kızıl ve kızılötesi ışınların absorbsiyon oranın bir mikroprosesör yardımıyla analiz edilmesi sonucunda noninvaziv olarak pulse eden arteriyel oksijen satürasyonu (SpO2) ölçülebilir. Pulse etmeyen venöz kan ve dokulardan, arteriyel pulsasyonun ayrıt edilebilmesi için pletismografi yöntemi kullanılır.

Ölçüm; pletismografi ve oksimetri denilen iki prensibin kombinasyonu ile sağlanır.

Nasıl Çalışır?

Bu gerçekten karmaşık ve ilginç bir süreçtir. Bir puls oksimetresi vücudun bir bölgesine ( genellikle bir parmağa bununla birlikte kalın yapay tırnakların ya da derin koyu renkte tırnak ojesinin olması durumunda ayak parmağına ve kulak memesine) gönderilen ışık dalgasını kullanır. Işık dalgası kanın oksijenli olup olmadığını saptamak için onun rengini kullanır. Kırmızı kan hücrelerinin yeteri kadar oksijenli olup olmamasına bağlı olarak kan rengimiz değişir.

İki dalga boyundaki (650nm ve 805nm) probe dan bir ışık kaynağı çıkar. Işık, hemoglobin tarafından doymuş ya da doymamış olmasına bağlı olarak farklı miktarlarda kısmen soğurulur. İşlemci iki dalga boyundaki soğurmayı hesaplarken oksijenlenmiş hemoglobinin oranını da hesaplayabilir. Oksimetre nabız akışına bağımlıdır ve akış özelliğinin grafiğini gösterir. Akışın yavaş olduğu yerde oksimetre çalışamayabilir. Oksimetrenin içindeki bilgisayar sadece atardamar akışını göstermek için nabız akışını diğer daha statik sinyallerden ayırdetme yeteneğine sahiptir.

Bol oksijenli kan genellikle parlak kırmızı renktedir, ve oksimetreden gönderilen ışığın çoğunu soğurur. Az oksijenli kan daha koyu kızmızı-mor renktedir, ve ışık dalgasını soğurmaz. Oksimetrenin bir diğer etkileyici yönü ise venous kan seviyeleri ve atardamar kan seviyeleri arasında ayrım yapabilme yeteneğidir. Bu muhteşem teknolojinin mekaniği onun titreyen venous kanın ve atardamarla taşınan kanın sabit akışı arasındaki ayrımı yapmasını sağlar.

Puls oksimetre kullanılarak elde edilen oksijen seviyesi ölçümleri, daha girişken kan alımı ile elde edilen ölçümlere son derece yakındır. Kullanılan ünite ne olursa olsun (hastanelerde kullanılan, koşu bantlı, büyük, masa üstü üniteleri ya da daha küçük parmak ucu, pilli üniteler ) teknoloji aynıdır.



Özellikleri *Görsel ve işitsel alarmlar * Üç Seviyeli Alarm Sistemi

*SpO2 ve Nabız için Hafıza (55saat) * SD Kart Arayüzü

*Parlak TFT LCD Renkli Ekran *Yazıcıya Kızılötesi Bağlantı

* Ayarlanabilir Nabız Sesi * Ayarlanabilir Alarm Sesi

* SpO2 Bağımlı Nabız *LED (ışıklı) ekranına sahiptir.

* Şarj edilebilir pil *Ayarlanabilir Alarm Sınırları

*Küçük ve hafiftir *2 adet Kalem pil ile 24 saat boyunca çalışabilir.

*4 saniye boyunca işlem görmezse kendisini otomatik olarak kapatır

*Çok Düşük perfüze hastalar üzerinde en iyi Performans

* Çok basit kullanıma sahiptir. Parmağa doğru yerleştirildikten sonra bir butona basıp sonuçları bir kaç saniye içinde alabilirsiniz.

0 yorum: