Kalibrasyon, “önceden belirlenmiş şartlar altında, bir ölçü aletinin veya ölçme donanımının gösterdiği değerler ya da bir ölçüm sonucu bulunan değerler ile ölçülerin bunlara karşı gelen ve bilinen değerleri arasındaki ilişkiyi belirleyen işlemlerdir.”
"Kalibrasyon, onarım ya da ayarlama işlemi değildir."
Kalibrasyonun bu konuda eğitim almış kişiler tarafından ve izlenebilirliği sağlanmış cihazlar ile yapılması şarttır.
Kalibrasyonu yapacak olan personelin kalibrasyon cihazlarının eğitimleri dışında, kalibrasyonu yapılacak cihazları da kullanılabilmesi gereklidir. Her sağlık kuruluşunda çok çeşitli marka ve modelde cihaz olması kalibrasyonu yapacak kişinin eğitim ve tecrübesinin önemini ortaya çıkarmaktadır.
"Sadece Biyomedikal Kalibrasyon"
Temeli aynı mantığa dayalı olsa da biyomedikal kalibrasyonu endüstriyel kalibrasyondan ayırmak gerekir. Bu konudaki en önemli fark insan hayatıdır. Kalibrasyonu doğru şekilde ve konusunda uzman kişiler tarafından yapılmamış bir tıbbi cihaz, telafisi mümkün olmayan sonuçlara sebebiyet verebilir.
Biyomedikal cihazlar üzerindeki uzmanlık sayesinde, cihazların kalibrasyonları yapılırken bir yandan da kullanıma yönelik tavsiye ve önerilerde bulunarak cihazların daha uzun ömürlü, verimli ve güvenli bir şekilde kullanılmaları sağlanmaktadır.